Cum alegi sistemul fotovoltaic: ce trebuie să știi înainte să cumperi și să instalezi un sistem fotovoltaic
Ghid practic sisteme fotovoltaice: locul de montaj, acoperișul rezistent, evitarea umbrei și adaptarea rețelei pentru o producție eficientă. Sfaturi privind orientarea și calculul consumului, esențiale înainte de a investi în energia solară
Conținut
Locul de montaj
În primul rând trebuie să existe un loc de montaj a cărei orientare să nu fie spre Nord.
Cea mai bună suprafață din punct de vedere al orientării este cea orientată spre Sud, se poate opta și pentru varianta Est-Vest.
În cazul în care locul de montaj este acoperișul casei sau al unei anexe, iar orientarea versantului (apei) este doar pe Est sau doar pe Vest, trebuie să ai în vedere faptul că jumătate din zi producția va fi minimă.
Orientarea Est-Vest se alege când există posibilitatea montajului panourilor și pe partea de vest și pe partea de est, astfel sistemul va produce dimineața energie din panourile de pe est (răsărit) iar la prânz și seara din panourile de pe Vest (apus).
Tot la capitolul loc de montaj, trebuie precizat și faptul că unghiul de înclinație al acoperișului sau structurii pe care se montează panourile fotovoltaice va fi direct proporțional cu producția sistemului.
În România, unghiul de montaj propice pentru panourile fotovoltaice este între 25-35 de grade.
Acoperișul
În al doilea rând dar în egală măsură, trebuie să te asiguri că acoperișul sau structura pe care se vor monta panourile prezintă rezistența mecanică pentru o greutate de aproximativ 10 kg/mp unde se iau în considerare și încărcările cu zăpadă sau influența vântului.
Umbra
În al treilea rând, trebuie să te asiguri că locul în care vrei să montezi panourile nu este umbrit. Umbrirea unui singur panou fotovoltaic va scădea drastic producția întregului sistem. Anumite invertoare, precum cele de la Huawei, pot reduce efectele umbririi prin instalarea de optimizatoare pe fiecare panou. Aceste optimizatoare au și rolul de protecție a sistemului fotovoltaic, prin funcția “rapid shut-down”, care, la sesizarea unei încălziri rapide, cum ar fi un arc electric, deconectează în maxim 3 secunde întregul ansamblu de panouri.
Tipul și tensiunea rețelei
În ceea ce privește tipul rețelei, trebuie să știi că pentru un sistem monofazat cheltuielile sunt mai mici decât pentru un sistem trifazat.
În ceea ce privește tensiunea din rețea, trebuie știut că valoarea medie a tensiunii în sistemul energetic național este 230V tensiune de linie și 400V tensiune de fază. Dacă observi pâlpăiri ale becurilor sau creșteri în intensitatea luminosă a becurilor, ar trebui să îți faci în prealabil măsurători ale tensiunii din casa ta. Dacă se observă că tensiunea scade sub 200V sau crește la 250V, vei avea probleme cu restartări frecvente ale invertorului, sau în anumite cazuri, trebuie limitată puterea sistemului fotovoltaic. Aceste restartări durează 10 minute, iar în această perioadă sistemul nu va putea produce energie.
Priza de pământ
Dacă știi că nu ai impământare făcută la casă, sau nu e făcută corespunzător, trebuie să ai în vedere o priză de pământ separată, sau îmbunătățită celei existente. Valoarea normată a rezistenței prizei de pământ la nivel național este de 4 Ohmi.
Consumul tău actual
Ce tip de sistem să-ți alegi în funcție de consumul tău actual.
Unul dintre cele mai importante aspecte în alegerea sistemului tău fotovoltaic este consumul actual al locuinței tale. În funcție de acest consum propriu și suprafața de montaj disponibilă, îți poți alege sistemul tehnico-economic potrivit ție.
Mai jos, a fost calculată cu softul PVWatts Calculator, producția de energie a unor sisteme fotovoltaice alese, de 3kW, de 5kW și de 6kW:
Dacă nu te încadrezi în aceste valori și dorești calcule pentru sisteme mai mari, nu ezita să ne contactezi.
Sperăm ca acest articol să te ajute și să te convinga să inveșteti în energia fotovoltaică.
Acum că ai aflat cum alegi sistemul fotovoltaic, îți recomandăm să afli și ce trebuie să faci ca să devii prosumator:
Zile insorite!